Mälardalens Affärsrådgivning

Kyltjänst – ägarförändringar i flera steg

Eskilstunaföretaget Kyltjänst är idag en del av Nordic Climate Group. Jocke Mannby och Per Andersson berättar om sin resa – från anställning till delägarskap och därefter avyttring.

Första gången Per och Jocke kom i kontakt med MDAR var när de skulle köpa in sig i Kyltjänst, efter att tidigare varit anställda i företaget.

– Vi blev tipsade om MDAR via en annan entreprenör, som i sin tur fått hjälp i samband med försäljning av sitt bolag, berättar Per Andersson.

Jocke Mannby och Per Andersson på Kyltjänst

Efter att ha gått in som delägare kom de att anlita Stefan Bengtsson som affärsrådgivare på kontinuerlig basis.

– Med rätt hjälp kan man som ägare känna sig trygg i att det går till på rätt sätt och att man inte glömmer något viktigt. Det är ju en del att hålla reda på och att då få professionell hjälp från MDAR både effektiviserar och kvalitetssäkrar det hela, förklarar Jocke Mannby.

Hitta rätt köpare
Efter en tid var det dags för ytterligare en ägarstrukturell förändring i företaget. Nu skulle en av de tre delägarna lösas ut och även denna gång fick Kyltjänst hjälp av Stefan på MDAR.

– Hade vi försökt lösa det på egen hand hade det aldrig gått, vi hade aldrig fått till det, minns Jocke.

När denna omvandling var avklarad drev Per och Jocke företaget vidare, men kom till sist fram till att de ville expandera verksamheten framåt och växa vidare som företag.

Ett led i detta var affärsutveckling vidare med Stefan och en annan möjlighet presenterades av Göran Jonsson på MDAR, i form av en potentiell investerare. Han hjälpte även till med att lösa själva hanteringen under affärsuppgörelsen.

– Själva processen startade i september och var sedan klar i maj året efter. MDAR hjälpte oss faktiskt att hitta rätt köpare till företaget. Via dem får man inte bara professionell affärsrådgivning utan även tillgång till ett affärsnätverk inom många olika branscher, förklarar Per.

Läs mer