Mälardalens Affärsrådgivning rådgivare i konsolidering av kylteknikbranschen

Processen att sälja ett företag innebär många steg och uppgifter att hålla reda på. Hur hittar man en spekulant? Och hur genomförs affären? Det har vi hjälpt företagen EK-Kyl och Kyltjänst i Eskilstuna med, när de bildat och gått samman med ett tjugotal kylföretag och investmentbolaget Capillar Equity. Nu verkar kylföretagen under ägarbolaget Nordic Climate Group för att tillsammans få en starkare marknadsposition och möta nya efterfrågningar.

Hållbarhetsfrågor får hela tiden större fokus i samhället vilket bland annat påverkar marknaden för kylteknikbranschen. En del är ökad efterfrågan av energieffektiva lösningar, något ett tjugotal kylföretag valt att möta gemensamt. Tillsammans med investmentbolaget Capillar Equity har de bildat och samgått i ägarbolaget Nordic Climate Group. Grunden är en starkare lokal marknadsposition.

En trygg och smidig affär
Redan från start utgör ägarbolaget en rikstäckande enhet med 500 medarbetare och en omsättning på 1,3 miljarder kronor. Två av företagen är EK-Kyl AB och Kyltjänst i Eskilstuna AB, som vi på Mälardalens Affärsrådgivning agerat rådgivare åt.

– ”När jag och min kompanjon under hösten 2020 diskuterade framtidsfrågor tillsammans med Mälardalens Affärsrådgivning kom frågan om att ingå i något större sammanhang upp. Mälardalens Affärsrådgivning presenterade oss för Capillar och hela överlåtelseprosessen gick smidig”, säger Per Andersson, vd, Kyltjänst i Eskilstuna AB.

Från Mälardalens Affärsrådgivnings team har Göran Jonsson (ansvarig partner, M&A), Stefan Bengtsson (M&A) och Ulf Dahlberg (M&A och juridik) bidragit till en smidigare affär.

– ”Det har under hela processen känts tryggt för oss som säljare att ha en kvalificerad rådgivare vid vår sida”, säger Pekka Kokko, vd, EK-Kyl AB.

Vi på Mälardalens Affärsrådgivning är glada över förtroendet från EK-Kyl och Kyltjänst i Eskilstuna. Vi är övertygade om att bolagen kommer att utvecklas väl i den nya konstellationen.