Mälardalens Affärsrådgivning

EK-Kyl – trygghet genom försäljningsprocessen

I maj 2021 såldes EK-Kyl till riskkapitalbolaget Capillar Equity för att bli en del av Nordic Climate Group. Vi har träffat vd Pekka Kokko som berättar hur MDAR hjälpte till under denna process.

Nordic Climate Group består av ledande kylföretag i Sverige, Norge och Finland med målsättningen att tillsammans vara en självklar förebild för hållbara klimatlösningar. Grunden i nätverket är en stark lokal marknadsposition; bolag som ingår i Nordic Climate Group behåller sina egna bolagsnamn och kopplar endast på gruppens gemensamma grafiska profil.

– Andemeningen är att alla företag som finns under detta paraply fortsätter leva sina egna liv. Genom att köra en decentraliserad organisation behåller man det lokala drivet, förklarar Pekka Kokko, vd för EK-Kyl.

EK-Kyl är idag en del av Nordic Climate Group

Försäljningen låg rätt i tiden
Capillar Equitys intresse för EK-Kyl kom rätt i tiden i och med att bolaget bestod av fyra delägare i olika åldrar.

– Det här blev en bra möjlighet för företaget att fortsätta leva även om det skulle bli förändringar, till exempel om någon ur ledningen ville gå i pension. Det var alltså en bra utveckling ur den aspekten, samtidigt som det skapar trygghet för de anställda, säger Pekka.

Bollplank
När diskussionen kommit igång insåg Pekka och hans kollegor snabbt att de behövde någon vid sin sida för att se till att allt blev rätt.

– Stefan Bengtsson och Göran Jonsson på MDAR var med i processen som ett bollplank. Visst, vi på EK-Kyl kan det här med att driva bolag men vi är inte insatta i att sälja företag eller affärsjuridik utöver entreprenader. Det är däremot MDAR, och med deras hjälp kunde vi undvika olika fallgropar och få en bättre förståelse för de detaljer som man själv inte är så insatt i, säger Pekka. Göran hade det största ansvaret när det gällde själva försäljningen och prissättningen. Det är ju en vetenskap i sig att kunna värdera ett företag, med så många olika nyckeltal och parametrar att beakta.

Vid en försäljning är det mycket mer än bara ett pris som ska tas fram, som till exempel olika affärsmässiga villkor. Pekka understryker att man definitivt ska ta hjälp i sådana här situationer.

– Hela processen tog ungefär ett halvår, med återkommande möten och återkopplingar. Att ha specialisthjälp innebär en trygghet. Det är nog inte många som skulle klara av att värdera ett bolag på egen hand, menar Pekka.

Maskinrummet tar form
Värmeåtervinning, InterXion, Digital Reality, Stockholm

Mot börsnotering
Sedan en tid tillbaka ägs Nordic Climate Group av Altor, efter att de köpt upp företagsgruppen av Capillar Equity. Pekka förklarar att denna övergång innebär större finansiella muskler så att bolagen i gruppen kan växa sig starkare, både organiskt och genom förvärv.

– I samband med att Capillar Equity tog över var ursprunglig ambition att ha en omsättning på en halv miljard kronor – men de lyckades så pass bra att den redan från start nådde 1,3. När sedan Altor köpte upp Nordic Climate Group var vi uppe i 2,2 miljarder kronor och idag ligger vi på 2,8. Målsättningen är att nå uppemot 5 miljarder för att kunna börsnoteras, säger Pekka.

Cirkulär hållbarhet
Ek-kyl ligger, precis som de andra företagen i Nordic Climate Group, i framkant och jobbar med den senaste tekniken. Ett exempel på detta är hur de återvinner den värme som genereras vid kylning.

– I ett projekt i Stockholm återvinner vi värmen som alstras under kylningen av en datahall och skickar tillbaka den till fjärrvärmenätet. På detta sätt får vi en cirkulär hållbarhet och energieffektivisering, som blir alltmer viktigt i vår bransch. Fler och fler energibolag tittar på de här bitarna för att ligga rätt i tiden och inte blåsa bort värmen som genereras, avrundar Pekka Kokko på EK-kyl.

Läs mer